Placuszki z cukinią i kukurydzą.

Delikatne i puszyste placuszki, w których pierwsze skrzypce gra lekko słodka kukurydza. Idealne w połączeniu z sosem słodkie chili. 


porcje: 2 
czas: 25 minut
  • 1/2 średniej cukini, startej na grubych oczkach
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  1. Mąkę wymieszaj z jajkiem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami. Do masy dodaj kukurydzę oraz odsączoną z wody cukinię. Dodaj olej i wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Masę wykładaj na rozgrzaną teflonową patelnię po 1.5 łyżki. Smaż z obu stron, aż urosną i będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz