Owsianka z orzechami i miodowymi gruszkami

Witam w 2014! Jak tam kacyk po wczorajszej zabawie? Jeśli nadal męczy, to może warto wbić klina czymś zdrowym. Na przykład owsianką. Że płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów w kuchni każde dziecko wie, a w połączeniu z orzechami i gruszkami w miodzie tworzą przepyszne śniadanie.















porcje: 1
czas: 20 minut

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (górskich lub zwykłych)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 gruszka
  • 4 orzechy włoskie
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu

  1. W rondelku zagotuj 1/2 szklanki mleka. Kiedy zacznie wrzeć wsyp płatki owsiane i wymieszaj dokłanie nadal podgrzewając. Gotuj przez 10 minut, na bardzo małym ogniu, często mieszając (jeśli zbyt zgęstnieje dolej więcej mleka).
  2. Obierz gruszkę i przekrój ją na połowę. Jedną część pokrój w kostkę, drugą w paski. Orzechy posiekaj dość drobno.
  3. Pokrojoną w kostkę gruszkę, orzechy oraz cukier wanilinowy dodaj do owsianki. wymieszaj dokładnie i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut. Zdejmij owsiankę z ognia.
  4. Miód podgrzej razem ze szczyptą cynamonu. Zanurzaj w nim pokrojoną w paski gruszkę i smaż przez 5 minut na patelni grillowej.
  5. Owsiankę podawaj w miseczce układając na wierzchu grillowaną gruszkę.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam owsiankę ! Idealna na noworoczne śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsianka zdecydowanie króluje u mnie na śniadanie :) Wygląda obłędnie!
    Ja Sylwestra spędzałam w domu, ale było bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie słodkie połączenia w owsiance to ja lubię! :) przyjemnie jest tak smacznie i zdrowo zaczynać każdy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. slodkosci, pysznosci, oby caly rok byl taki slodki :)

    OdpowiedzUsuń