Cytrynowy kurczak. Ryż smażony z warzywami

Kolejny przepis skądinąd zainspirowany książką Jamiego Olivera. Smaczne połączenie o delikatnym, lekko orzeźwiającym smaku, pełne zdrowych węglowodanów i białka z chudego drobiowego mięsa.












porcje: 2
czas: 40 minut

  • 1 pojedyńcza pierś z kurczaka
  • skórka otarta z 1/2  małej cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól

  • 1 torebka brązowego ryżu
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 5 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryczki chilli
  • świeża bazylia, oregano i koperek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

  1. Pierś z kurczaka pokrój w podłużne kawałki i umieść w misce. Dodaj skórkę cytrynową, 1 łyżkę oliwy oraz przyprawy i dokładnie pokryj nimi kurczaka, smaż z obu stron około 6 minut
  2. Ryż gotuj pod przykryciem około 30 minut. 
  3. Pieczarki pokrój w ćwiartki, paprykę w podłużne paski a cebulę w średnią kostkę. Smaż na rozgrzanej oliwie razem z posiekanym chilli przez 10 minut.
  4. Dodaj ugotowany ryż i podsmażaj wszystko razem przek kolejne 5 minut, dodając posiekane zioła i przyprawiając według uznania.
  5. Gotowy ryż oraz kurczaka ułóż na talerzu. Podawaj posypane koperkiem, opcjonalnie ze słonym serem typu feta tak jak na zdjęciu.

1 komentarz:

  1. kocham dania z ryżem i kurczakiem. to chyba moje ulubione zestawienie obiadowe :) i zdrowe!

    OdpowiedzUsuń